Wat moet je in 2022 met de kerk?

Stap dit jaar eens een kerk binnen. Online of offline. Doe eens gek en weet je welkom.
Welkom in de kerk — Verhalentafel (een kerk met gebrandschilderde ramen, banken en hanglampen)

Welkom in de kerk. Wat wil jij later worden?

‘Wat wil je worden als je later groot bent?’ Een vraag die je als kind vaak gesteld krijgt van je oom of tante op een verjaardag. En de antwoorden zijn uiteenlopend. Een danseres. Een brandweerman of politieagent. De koning. Of wat dan ook maar. Later, als je wat ouder wordt, merk je dat ‘iets worden als je groot bent’ lang niet altijd werkt zoals je dacht.

Het is soms hard werken op school, een vakkenpakket kiezen waarvan je eigenlijk niet zo goed weet wat het betekent. Misschien een minor gekozen die tegenvalt. Of je eerste baan die echt heel anders is dan je gedacht had. Een eerste, tweede, derde liefde die kapot loopt. Onderweg door het leven ben je misschien wel iets van jezelf verloren. Passie, enthousiasme, idealen. Je hebt het bij moeten stellen. We leven in een wereld waarin je niet zomaar vrienden kunt worden met Messi, waarin het niet voor iedereen logisch is dat je wordt wat je wilt worden.

En als je je dat realiseert, komt er ruimte. En dat is misschien niet één aha-moment, maar een langer proces. Een proces waarin je ontdekt dat het leven niet eerlijk is, dat vertrouwen soms misplaatst is, dat onvoorwaardelijke liefde best uniek is. En misschien heeft jouw proces nog allerlei andere stappen. Het oude droom-plaatje ligt misschien aan diggelen, maar daardoor komt er ruimte voor iets nieuws. Het is als een melktand die een tijdje wiebelt, maar er op een gegeven moment uit moet en plaatsmaakt voor een nieuwe tand. Een tand waar je langer mee vooruit kunt.

Het leven moet je oefenen


En in het leven werkt het soms ook wel zo. We leren bepaalde dingen af en aan. De kleinere dingen van het leven zoals veters strikken, fietsen, Engels, breien, koken. En de grotere dingen: liefhebben, jezelf waarderen, delen, vergeven, geloven. Dat komt niet vanzelf: je wordt niet op een dag wakker met kookskills of een groot geloof. Daar is oefening voor nodig.

Vandaag oefenen we ook een beetje, samen met Paulus, één van de eerste pastors in de geschiedenis van de kerk. In zijn brief aan Titus geeft hij aanwijzingen aan Titus voor het leiden van de kerk op het eiland Kreta. En als je zo die brief van Paulus aan Titus eens doorleest, merk je dat de bijbel geen sprookjesboek is, vol met alleen maar lieve, leuke verhalen, maar een boek dat soms best moeilijk is.

Sommige adviezen van Paulus lijken niet meer van deze tijd. Andere adviezen zijn zulke open deuren dat je je afvraagt waarom het er eigenlijk staat. Wat moeten we daar dan mee? Om te begrijpen, om uit te leggen aan anderen, maar ook om uit te leven. En daar zijn we bij het thema van vandaag: welkom in de kerk!

En wat voor een kerk. Misschien ben je nog nooit in een kerk geweest. Dan kan ik me voorstellen dat je je ogen uitkijkt, want het is – hoe je het ook wendt of keert – bijzonder. Imponerend misschien wel. Het is haast of je een andere wereld binnenstapt. Het is een gebouw met een geschiedenis, een plek waar (soms al eeuwen) gelachen, gehuild, geloofd en getwijfeld wordt. En daarom is het goed om stil te staan bij wat het betekent om kerk te zijn. Ik wil een aantal dingen noemen:

1. Als je in de kerk komt, stap je een ander verhaal binnen

In de kerk en tijdens de viering stap je een ander verhaal binnen. Als mensen en als samenleving zijn we gefascineerd door andere werelden. Kijk maar naar Netflix-series over ruimtereizen, de toekomst, maar ook bijvoorbeeld de toenemende invloed van virtual reality in ons leven. Tegelijkertijd voelen we de behoefte om bepaalde dingen van ons leven te delen met allerlei mensen om ons heen op Snapchat, TikTok, Facebook, Insta: soms heel echt, soms met een mooi filter.

In de kerk vluchten we niet weg uit de werkelijkheid, de rauwe echtheid van het leven, en lappen het ook niet op met een mooi filter, maar stappen binnen in het verhaal van God. God is helemaal anders dan wij en tegelijkertijd dichterbij ons dan wij bij onszelf zijn. Dat is wonderlijk en dat wonder krijgt de ruimte in de kerk.

2. In de kerk ben je welkom met jóuw verhaal

In de kerk stap je ook binnen met jóuw verhaal. Dat hoef je niet bij de deur achter te laten of op te poetsen. Je bent welkom in de kerk zoals je bent. Juist zoals je bent, want er is maar één iemand zoals jij. Dat maakt de kerk ook een plek van kwetsbaarheid, op meerdere fronten.


De kerk is geen verzameling geslaagde, gearriveerde mensen, maar mensen onderweg door het leven. We maken fouten, het leven lukt ons soms niet helemaal en soms ook helemaal niet.

En dan vinden we vandaag herkenning in de brief van Paulus aan Titus, in die kerk waar ook van alles aan de hand was. Er werd geroddeld door sommigen, teveel gedronken door anderen en weer anderen hadden zelf regels bedacht die ze aan anderen oplegden. Geen groep heilige boontjes, maar echte mensen, met echte struggles. En voor die mensen heeft Paulus een bijzondere boodschap, namelijk de woorden die we lazen.

3. In de kerk is God te vinden

En dat brengt ons bij het derde punt, namelijk dat God hier te vinden is. Ook buiten de kerk, dat zeker, maar op een plek waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten en Gods hulp in hun leven vragen, daar is God erbij. En daar zal hij laten zien dat hij goed is en alle mensen wil redden. In een andere vertaling staat ‘genade’. In de kerk komen we oog in oog te staan met genade. En als Paulus die woorden gebruikt, weten we dat hij dat direct linkt aan Jezus.

De gebeurtenissen van Jezus’ leven, dood en opstanding uit de dood waren voor Paulus het moment waarop en de manier waardoor de liefde van God een gezicht kreeg. In Jezus zien we dat een nieuwe wereld zich opent, een wereld waarin idealen van vrede, troost, eerlijke verhoudingen, liefde werkelijkheid zullen zijn. En die nieuwe werkelijkheid leert ons hoe wij vandaag kunnen leven.

Geloven doe je niet solo

De vraag wat je later wilt worden of hoe je leven er over twintig jaar uit zal zien is goed om af en toe te stellen, maar we kunnen de toekomst niet voorspellen. Wat we wel kunnen doen, is samen oefenen in het leven dat we leren van Jezus. Vanuit die glimp van Gods toekomst die we krijgen in het verhaal van Jezus. Jezus, die ons hoop geeft, als het hopeloos lijkt. Die kracht geeft, als we moe zijn. Die liefde en warme geeft, als wij ons koud en alleen voelen. Die ons elkaar geeft, want geloven is geen solo-carrière. Welkom in de kerk!

Wil je meer weten over geloven? Lees hier dan snel verder.

Gerelateerde verhalen

Het voordeel van de twijfel
Hoe ga je om met twijfel? Wat doe je als...
7 redenen om de bijbel te lezen
Waarom je in 2022 best de bijbel er eens bij...
Goed nieuws!
Middenin een nieuwe lockdown klinkt een boodschap van goed nieuws.
Het voordeel van de twijfel
Hoe ga je om met twijfel? Wat doe je als...
7 redenen om de bijbel te lezen
Waarom je in 2022 best de bijbel er eens bij...