Leven in je agenda

Leer leven met aandacht door grip te krijgen op je agenda.
Verhalentafel - Leven in je agenda

Timemanagement en Pasen

De agenda lijkt onmisbaar in onze tijd. Of je nu een papieren agenda hebt, het op je smartphone bijhoudt of het uit je hoofd doet, de agenda deelt onze tijd in. De Zoom-meeting voor je werk, de afspraak bij de huisarts, de kids ophalen van het sporten, boodschappen doen, je pakketje ophalen, eten koken, de uren dat je werkt, studeert, vrijwilligerswerk doet: het moet allemaal maar met elkaar kunnen matchen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dingen die tussendoor komen: een lekke band, een lange rij in de Lidl, het loopt uit bij de huisarts, de juf heeft corona. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn week loopt nooit zoals ik denk of zoals mijn agenda zegt. Misschien herken je dat wel, en misschien maakt dat ook niet zo heel veel uit, zolang het niet de spuigaten uitloopt. Wat wel uitmaakt, is hoe je daarmee omgaat en hoe het verhaal van Pasen in onze drukte en stress – of juist de afwezigheid daarvan – tot leven kan komen.

Shtisel: leve de kleine gedoetjes

Momenteel kijk ik op Netflix de serie Shtisel waarin je als kijker meeleeft met een chassidisch joods gezin. Deze stroming binnen het jodendom houdt zich strak aan de joodse wetten uit de boeken van Mozes en allerlei boeken die daarbij geschreven zijn over wat die wetten betekenen.

Geen grote avonturen, maar juist de kleine ‘gedoetjes’ van het leven en de liefde worden met zorg verteld. Het zoeken naar een geschikte partner, ruzies tussen ouders en kinderen, de eeuwige strijd tussen vasthouden aan traditie in een wereld die verandert. Gewone mensen die proberen het beste van het leven te maken. Een aanrader, maar ik noem het nu omdat één van de dingen die je ziet in de serie is dat voor een chassidische jood iets eet of drinkt hij God dankt. Elk glas water of stukje chocola. Een mooi gebruik.

Sela?

We lazen vanochtend Psalm 67 en in die Psalm komt twee keer het woord ‘sela’ voor. Het woord komt in totaal meer dan 71 keer voor in de Psalmen. Het is niet helemaal duidelijk wat de exacte betekenis is van dit woord of hoe het vertaald moet worden. Daarom wordt het in sommige vertalingen vaak weggelaten als we de psalm lezen. En als het er wel staat, wordt het niet vertaald, maar gewoon voorgelezen als ‘sela’, zoals je een paar minuten geleden hoorde.

De meeste uitleggers zijn het er echter wel over eens dat het een instructie was voor de muzikanten en de zangers van de psalmen. Zij denken dat het een instructie was om te vertragen, even te pauzeren, aandacht te geven, na te denken, te stoppen en te luisteren, de stilte toe te laten. Het ‘sela’ creëert ruimte of een opening. En misschien is het niet zozeer een onderbreking als wel een verbinding met wat ervoor gezegd werd en wat er nu komt. En ik denk dat we dit ook toe kunnen passen in ons leven, in onze agenda’s.

Op de de dagen dat het leven goed is en je op de vraag ‘Hoe gaat het?’ écht kunt antwoorden: ‘Het gaat goed’. Die dagen dat het leven te mooi lijkt om waar te zijn, als het leven overvloedig is en je vervuld bent van dankbaarheid – sela

Op de dagen dat het leven moeilijk is, als je je verloren of verward voelt. Als je gevoelens gekwetst worden. Als het leven meer van je vraagt dan je denkt te kunnen geven. Als je het te druk hebt, als je verdrietig bent of bang – sela

En op de dagen dat het leven je verrast, als je krijgt wat je nooit verwacht had of waar je nooit om gevraagd had. Als je niet weet wat er komen gaat. Als het onmogelijke gebeurt – sela.

Leef met aandacht

Sela is:

  • Een pauze om na te denken over het wonder. Het wonder van leven, het mysterie van liefde, de schoonheid van een bloem of de warmte van de zon.
  • Het is een oproep om te leven met aandacht, aandacht voor wat er echt toe doet.
  • Een uitnodiging om te vertragen om ‘er gewoon te zijn’: in het leven, voor de ander, voor God.
  • Een stilte waarin je kunt luisteren en misschien wel een andere stem hoort dan in de wereld om je heen, op social media, op je werk, een nieuwe stem
  • Sela is ook een ruimte om terug te kijken op het voorgaande en te antwoorden, je te beseffen waar je naartoe wilt of moet, een opening om te zien wat er mist of teveel is

De woorden van Psalm 67 en de laatste verzen uit het evangelie van Matteüs lijken haast wel bij elkaar te horen. Hoewel er geen directe parallellen zijn, is het samenspel bijzonder. In Psalm 67 vraagt de dichter om Gods nabijheid in bescherming. In Matteüs 28 zegt Jezus dat hij altijd bij ons is, totdat de nieuwe wereld komt. In Psalm 67 spreekt de dichter het verlangen uit dat alle volken over God zullen zingen en in Matteüs 28 stuurt Jezus zijn leerlingen op weg, de wereld in, om het goede nieuws te delen met alle mensen en hen te leren hoe ze zich kunnen houden aan alles wat Jezus verteld had, oftewel: leer ze hoe ze kunnen leven zoals Jezus het voordeed en vertelde.

Stel nu dat je je agenda voor je op tafel legt – of dat nu een versie op papier of digitaal is of dat je alles hier [wijs naar hoofd] onthoudt – en in de ene hand het ‘sela’ houdt – de oproep om stil te staan, adem te halen, te pauzeren – en de opdracht van Jezus in de andere hand – om goed nieuws te zijn voor de wereld en in de wereld – en dan naar je agenda kijkt. Waar heb je ‘sela’ nodig? En waar en hoe kun jij goed nieuws zijn: in je afspraken, de plekken waar je komt, thuis?

De laatste woorden van Matteüs 28 worden wel de Grote Opdracht genoemd, omdat het een opdracht is om naar alle volken te gaan. Maar in deze verzen klinkt ook een Grote Belofte, namelijk dat Jezus – die dood was en weer leeft – altijd bij ons is. In alles wat we doen. Dus niet alleen als we bidden, zingen, uit de bijbel lezen of iemand helpen, maar ook als we de was opvouwen, een boterham smeren, in de tram zetten, verveeld of enthousiast in een Zoom-meeting zitten, moe zijn van stage of werk, schelden op die auto die geen voorrang geeft, altijd.

Al onze tijd is van God en God is erbij in al onze tijd. Dus laat je agenda niet je leven bepalen, maar het leven met Jezus jouw agenda bepalen.

En dat betekent niet dat zozeer je wat je nu doet of niet doet, moet veranderen of meer of minder moet gaan doen, maar gaat in de eerste plaats over hoe je het doet. Zoals Jezus.

Wil je leren om meer rust en ruimte in je agenda te creëren en te leven met aandacht? Kijk dan eens op de site van Louise den Hoed. Zij schreef trouwens een blog over deze preek.

Gerelateerde verhalen

Het voordeel van de twijfel
Hoe ga je om met twijfel? Wat doe je als...
7 redenen om de bijbel te lezen
Waarom je in 2022 best de bijbel er eens bij...
Goed nieuws!
Middenin een nieuwe lockdown klinkt een boodschap van goed nieuws.
Het voordeel van de twijfel
Hoe ga je om met twijfel? Wat doe je als...
7 redenen om de bijbel te lezen
Waarom je in 2022 best de bijbel er eens bij...